Neuralink ile beynine çip takılan ilk kullanıcıdan açıklamalar

Neuralink’in bir çok teori üretilen beyin çipini ilk kez deneyimleyen Noland Arbaugh, bu süreçte yaşadıklarını anlattı.

Neuralink ile beynine çip takılan ilk kullanıcıdan açıklamalar

Noland Arbaugh, Elon Musk’ın sahip olduğu Neuralink şirketi aracılığıyla beynine çip yerleştirilen ilk kişi. 2016 yılında gölde yüzerken omurilik yaralanması sonucu boynundan aşağısı felç olan 30 yaşındaki Arbaugh, beynindeki yerleştirilen çipin hayatını nasıl etkilediğini verdiği röportajla açıkladı.

Arbaugh’un Neuralink beynin çipi nasıl çalışıyor?

Noland Arbaugh’un kazayı yaşadığı yıl olan 2016’da Elon Musk da Neuralink şirketinin kurucu ortağı oldu. Ocak ayında ise Arbaugh, Telepathy isimli cihazı alan ilk kişi oldu. Beyin-bilgisayar arayüzü veya BCI olarak bilinen bu sistem, beynin amaçladığı hareket sinyallerinin kodunu çözerek bilgisayar komutlarına dönüştürülmesini sağlıyor. Yani Arbaugh’un, bilgisayarındaki imleci hareket ettirmek için sadece bunu düşünmesi yeterli oluyor.

Beynine çip takılmadan önce hareketleri oldukça sınırlı olan genç adam, iPad’ini ağzında tuttuğu bir kalem ile kullanabiliyordu. Şimdi ise beynindeki çip sayesinde bir bilgisayarın tam kontrolüne sadece düşünerek sahip olabiliyor. Artık hiç hareket etmeden oyun oynayıp internette istediği gibi dolaşabiliyor.

Birden fazla eylemi aynı anda yapabiliyor

Çip için başvuruda bulunduğu ilk gün seçildiğini açıklayan Arbaugh, bir ay boyunca birçok farklı sağlık taramasından geçtiğini ifade etti. Cihazı kullanmak için aşırı bir konsantrasyona gerek olmadığını ifade eden Arbaugh, artık beyniyle çoklu görev yapmanın da çok kolay olduğunu açıkladı:

“Seanslardayken veya oyun oynarken sürekli olarak birden fazla görevi yerine getiriyorum. Bir sesli kitap veya izleyecek herhangi bir şey açıp aynı anda oyun oynayabiliyorum. Tüm bunları yapmak ise çok az beyin gücü gerektiriyor.”

Beynindeki çip sayesinde şimdilik kontrol edebildiği tek cihazın Macbook olduğunu açıklayan Arbaugh, yakında bir telefona geçeceklerinin de haberini verdi. Neuralink yakın zamanda Arbaugh’un cihazla geçirdiği ilk 100 günü anlatan bir blog yazısı yayınladı.

Yazıda ise çarpıcı bir gerçek ortaya çıktı. İmplantın sinirsel aktiviteleri okuyan elektrotlarla noktalanmış bazı ipliklerinin beyninden çekildiği öğrenildi. Bu durum hakkında da konuşan Arbaugh, ilk olarak imleç kontrolünü kaybetmesiyle bir şeylerin ters gittiğini anladığını belirtti.

Sorun iki haftada çözüldü

Böyle bir sorunun başına geleceğini hiç düşünmediğini söyleyen Arbaugh, yazılım konusunda yapılan küçük bir değişikle birlikte iki hafta içinde imleç kontrolünü geri kazandığını ifade etti. Başta çipin tamamen çalışmasının durmasından korktuğunu söyleyen genç adam, artık bu konuda da herhangi bir endişesi olmadığını belirtti.

İmplantın ardından hayatının tamamen değiştiğini belirten Arbaugh, artık daha bağımsız hissettiğini ve çevresindeki insanlara daha az yük olmaya başladığını açıkladı. Çoğu felçli insanın istediği şeyin tamamen iyileşmenin yanı sıra bağımsızlık kazanmak olduğunun da altını çizdi.

Noland Arbaugh, beynindeki çiple şuan yapamadığı ama yapmak istediği ilk şeyin kontrol edebileceği bir robot olduğunu açıkladı:

“Bundan [Neuralink’in] herkesin katıldığı toplantıda bahsetmiştim ve sanırım benim için her şeyi yapacak ve bakıcım olacak, kontrol edebileceğim bir [Tesla] Optimus robotum olsaydı çok harika olurdu. Bu sayede başkalarına ihtiyaç duyduğum şeylerin muhtemelen yüzde 90’ı ortadan kalkacak.

Üstelik bu yöntem başka şeylerle de bağlantı kurabilir. Mesela bir arabaya bağlanabilirdim; bir Tesla oldukça havalı olurdu çünkü zaten kendi kendine gidiyorlar. Sadece içeri girmenin bir yolunu bulmam ve bir adres belirlemem gerekiyor. Eğer tüm bunları kendi başıma yapabilseydim, bu her şeyi değiştirirdi.”

BCI ile imleç kontrolü konusunda insan rekoru kırdığını bilinen Arbaugh, kendisi gibi beynine çip takılan diğer kullanıcılarla neden tanışmadığını da onlara takılarak açıkladı:

“Hayır, onlarla tanışmadım. Aslında istiyorum. Belki de o ilk adımı atıp ulaşmam gerekiyor. Belki de hepsi dünya rekorları kırdığım için kızgındırlar.”

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası