Yerli helikopter T-925 ateş hattına hazır!
Yerli genel maksat helikopteri T-925, TUSAŞ ile birlikte Paris Air Show’a adım attı. Görücüye çıkan model beğenileri topladı…
Bildiğiniz gibi Paris Air Show 2023 geçtiğimiz günlerde başladı. Tüm dünya genelinden havacılık sektöründe faaliyet gösteren firmaların katıldığı etkinlikte Türk firmalarda yer aldı. Türk Havacılık ve Uzay Sanayii TUSAŞ, genel maksat helikopteri T-925 ile katıldı. Dünya basınına sunulan TUSAŞ T-925 genel maksat helikopteri ile ilgili detaylar haberimizde…
TUSAŞ T-925 Paris Air Show’da
Paris Air Show’da sergilenen 10 ton genel maksat helikopteri T-925 aslında halen geliştirme aşamasında. Proje genel amaç olarak 20 ve üstü sayıda mürettebat taşıyabilecek bir genel maksat helikopteri. Buradaki genel maksat ifadesinden kasıt ise tüm görev şartlarına gerekli ekipmanlar entegre edilerek hazır olabilmesi.
Temel Kotil katıldığı bir televizyon yayınında T-925 genel maksat helikopterinin aslında T-929 ATAK II ile kardeş olduğunu belirtmişti. Yani aynı alt yapıya sahip iki farklı helikopter. Bu aslında gayet doğal bir durum çünkü T-925 için söylenen “genel maksat” ifadesi aslında bu durumu da karşılıyor. T-925’in ilk uçuşunu ise 2024 yılında yapması hedefleniyor. MMU-KAAN’ın ilk uçuşunun da 23 Aralık 2023 tarihinde yapılacağını düşündüğümüzde TUSAŞ için çok yoğun bir program olduğunu belirtmemiz gerekli.
T-929 ATAK II modeline ek olarak Gökbey helikopteri ile de aynı alt yapıyı paylaşıyor. Buradan TUSAŞ’ın aynı alt yapıyı kullanarak 3 farklı amaca hizmet eden helikopterler üretebildiğini görüyoruz. Bununla birlikte T-925 genel maksat helikopterine bir de donanma versiyonu eklenecek. Donanma versiyonuna sahip olan helikopterler TCG Anadolu Gemisi bünyesinde Deniz Kuvvetleri emrinde görev yapacak.
T-925 Genel Maksat Helikopteri teknik özellikleri:
TUSAŞ bu ana kadar helikopterin teknik özellikleri hakkında detaylı bir açıklama da bulunmadı. TUSAŞ resmi internet sitesinde belirtilen teknik özellikler ise şunlar:
- Yük kapasitesi: 10+ ton
- Personel: 20+ kişi
- Azami hız: 160 knot (296 km/sa)
- Menzil: 1.000 kilometre (540 nmi)
Kaynak: Shiftdelete