Beyaz Şapkalı Hacker nedir? Nasıl olunur?

Gelişen teknoloji ve internet tabanlı uygulamalarla beraber siber güvenlik alanının önemini daha net hissetmeye başladık. Siyah şapkalı olarak …

Beyaz Şapkalı Hacker nedir? Nasıl olunur?

Gelişen teknoloji ve internet tabanlı uygulamalarla beraber siber güvenlik alanının önemini daha net hissetmeye başladık. Siyah şapkalı olarak bilinen kötü niyetli hacker gruplarının karşısında duran beyaz şapkalı hacker‘ların önemi bir hayli artıyor. Peki beyaz şapkalı hacker nedir, ne iş yapar? Nasıl olunur? Gelin yakından bakalım.

Beyaz Şapkalı Hacker nedir? Nasıl olunur?

CEH olarak da bilinmekte olan Beyaz Şapkalı Hacker ismi, Certified White Hat Hacker olarak bilinir. Beyaz şapkalı hackerlar bilişim suçları işlemekte olan bireyler için ya da kurumlar için korsan tabirini kullanmaktadır. Dolayısı ile korsanlar için beyaz şapkalı hacker olarak tanıdığımız gruplar ya da bireyler teknik olarak kullandıkları yönetimleri açığa çıkarma işlemleri sağlamaktadır. Bilgisayar dünyasının kötü adamlarını dizginlemekte olan beyaz şapkalı hackerlar ileri düzeyde sistem bilgisine sahip olması ve birden fazla yazılım bilgisine sahip olması ile bilinmektedir.

Hacker şapkalarının anlamları

Siyah, gri ve beyaz olmak üzere üç farklı kategoride tasnif edilen hacklerların ayrıştığı noktalar önemli. Bu konuda bilmemiz gerekenler ise şu şekilde:

Siyah şapkalı hacker: Sistem açıklarını araştıran, çeşitli saldırılar gerçekleştiren kötü niyetli hacker grubudur.

Gri şapkalı hacker: Renginden de anlaşılacağı gibi kendi durumuna ya da yaptığı işe bağlı olarak iyi ve kötü hack girişimleri yapan hacker grubudur.

Beyaz şapkalı hacker: Sistem açıklarını bulup, görünen ve potansiyel sistem zafiyetlerini ilgili kişilere bildiren, açıkları kapatan hacker grubudur.

Bu alanda iyi bir şekilde güvenlik uzmanı olarak da nitelendirilmekte olan beyaz şapkalı hackerlar için saldırgan ya da korsanlık yapmakta olan bireylerin kullanmakta oldukları saldırı tekniklerini ve yönetimlerini temel hatları ile bildikleri ve hangi yöntemler ile karşılık vereceklerini bildikleri de önemli bir gerçektir.

Ülkemizde de gün geçtikçe sayısı artan beyaz şapkalı hacklerlar, siber saldırılara karşı mücadelede USOM (Ulusal Siber Olaylarla Mücadele Merkezi) tarafından da görevlendirilmekte.

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası