TikTok yasaklanmalı mı yoksa yasaklanmamalı mı?

TikTok bir süredir hem ABD’de hem de belli başlı ülkelerde tartışma konusu haline gelmiş durumda. Bu ülkelerden birisi olan Türkiye’de de bir …

TikTok yasaklanmalı mı yoksa yasaklanmamalı mı?

TikTok bir süredir hem ABD’de hem de belli başlı ülkelerde tartışma konusu haline gelmiş durumda. Bu ülkelerden birisi olan Türkiye’de de bir kesim bu popüler uygulamanın yasaklanmasını ya da kısıtlanmasını istiyor. ABD ise söz konusu durum hakkında adımlar atıyor. Peki son durum nedir? TikTok yasaklanmalı mı yoksa yasaklanmamalı mı? İşte TikTok yasakları ve tartışmaları:

ABD ve Türkiye’den TikTok yasakları tartışması

TikTok’a yönelik ilk ciddi adım ABD’den gelmişti. Devlet kurumlarında casusluk yapılmaması amacıyla çalışanlara TikTok’u iş telefonlarından silinmesi kararı verilmişti. Bu durum TikTok’a değil de daha çok ABD’nin Çin merkezli şirketlere uyguladığı ”cususluk” iddialarına dayanıyor.

Bunların yanında bir de Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin’le yaşanan gerilimlerin ortasında, popüler sosyal medya platformu TikTok da dahil olmak üzere, Çin’in sahip olduğu bir dizi uygulamanın ulusal güvenlik endişeleri nedeniyle yasaklanması gerektiğini düşünüyor.

Konu hakkında Yahoo News’ta yapılan bir anketteki sonuca göre, ankete katılan yüzde 62’lik kısım TikTok’un ABD’de yasaklanması gerektiğini düşünüyor.

New York Times gazetesi konu hakkında derinlemesine bir araştırma yayımladı. TikTok yasaklarının temelinde gözetim ve casusluk olsa da aslında olay TikTok’un Çin merkezli bir şirket olan ByteDance’e ait olması ve bu sebeple ”güvenilmez” olan Çin’in sahipliğinde bu uygulumanın güvenilir olmaması. Hal böyle iken ve dünyanın en popüler uygulaması olan TikTok’un yasaklanması gündeme sık sık gelmeye başladı: TikTok yasaklanmalı mı yoksa yasaklanmamalı mı?

Bunun net bir cevabı yok zira, yasaklansa da temelde ”Çin” güvenilir bulunmadığı için Çin merkezli şirketlerin uygulamalarına yönelik bu suçlamalar devam edecek. NYT ise bir öneri sunuyor: Şeffaflık. Güvenilir olsun ya da olmasın mobil uygulamalar şeffaflık politikası dahilinde adımlar atarsa işlerin biraz olsun yoluna gireceği vurgulanıyor.

TikTok sözcüsü Jamie Favazza, TikTok yasaklarının gündeme geldiği dönemde yaptığı bir açıklamada, şirketin genel müdürünün ve bilgi güvenliğinden sorumlu kişinin Amerikalı olduğunu söylüyor ve 2020 yılının başından beri ABD’deki çalışan sayısının üçe katlandığını vurguluyor. Bunun yanında söylenene göre, TikTok’un Amerakalı kullanıcılarının verileri Virginia ve Singapur’da saklanıyor, yani bir sızdırma söz konusu olmayacağı belirtiliyor.

Yine de elbette TikTok hala ABD için mimli bir durumda ve askıda gibi görünüyor. Gelelim Türkiye’ye. Türkiye’de milyonlarca aktif TikTok kullanıcısı bulunuyor ve her geçen gün de bu sayı artıyor.

Bu sebeple uygulama sebebiyle yaşanan bazı sorunlar daha görünür oluyor. Bunlardan birisi geçen günlerde yaşanan bir olayla iyice gündeme geldi. TikTok videosu çeken 5 yaşındaki çocuk yaşadığı bir kaza sonucu sağ gözündeki merceği kaybetti.

Tartışma konusu haline gelen olay sonrası TikTok yasakları gündeme geldi. Yaş sınırının olması gerektiğini savunanların yanında, bazı kısıtlamaların gelmesi gerektiğini savunanlar ve hatta uygulamanın kapatılması gerektiğini düşünenler de bulunuyor.

Yeni sosyal medya düzenlemesinin gündemdeki yerini koruduğu ülkemizde bir çocuğun uygulama kaynaklı zarar görmesi TikTok yasaklanmalı mı? Sorusunun gündeme gelmesine neden oldu. Şu an için Türkiye’de uygulamaya dair bir yasak ya da kısıtlama gelmemiş olsa da sosyal medya ikiye ayrılmış durumda,.

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası