Perseverance Mars’a indi: Şimdi neler olacak ?

Perseverance‘ın Mars’a başarılı bir şekilde inişini takip eden ilk basın toplantısında, NASA ve JPL‘deki bilim insanları, önümüzdeki birkaç gün …

Perseverance Mars’a indi: Şimdi neler olacak ?

Perseverance‘ın Mars’a başarılı bir şekilde inişini takip eden ilk basın toplantısında, NASA ve JPL‘deki bilim insanları, önümüzdeki birkaç gün ve hafta boyunca aracın nereye indiği ve görevine başlarken kendilerini nelerin bekleyeceği hakkında açıklamalarda bulundu.

Proje müdür yardımcısı Jennifer Trosper, Mars Odyssey yörüngesinin önümüzdeki günler içinde veri akışı için uygun koşulları sağlayacağını; diğer bir proje müdür yardımcısı Matt Wallace ise, bunun NASA’nın Pazartesi günü iniş videosunu yayınlamasına izin vermek için yeterli olması gerektiğini söyledi.

Perseverance Mars’a indi: Sürüş hemen gerçekleşmeyecek

Uzun vadede iletişim sağlamak, Dünya ile doğrudan iletişime izin verecek yüksek hassasiyetli anten sayesinde mümkün olacak. Bu anten sayesinde sağlanan işaretle, aracın Mars’ın yüzeyindeki mevcut yönü belirlenecek.

İlk gönderilen fotoğrafların pek net olmamasının nedeni, Perseverance’ın kameralarının ve yüksek hassasiyetli anteninin şu anda uçuş pozisyonunda aracın gövdesine sıkışmış durumda olması ve kameralarında bulunan şeffaf lens kapakları gibi unsurların bulunmasına bağlanıyor. Bu işler halledildikten sonra çok daha iyi fotoğrafların gelmesi bekleniyor.

Perseverance ekibinde yer alan Al Chen, aracın amaçlanan iniş alanının merkezinden yaklaşık 1,7 km uzaklıkta oldukça engebeli bir alana indiğini açıkladı. Yukarıdaki resmi göstererek, mavi alanların iniş için kabul edilebilir olduğunu, sarıların yamaçları belirttiğini ve aracı oldukça riskli bir yere 1,2 derecelik eğimle neredeyse tamamen dik halde indirdiklerini belirtti.

Uzaktan yazılım güncellemeleri tamamladıktan sonra çalışmalara başlanacak

Sürüş hemen gerçekleşmeyecek. Jennifer Trosper‘in yaptığı açıklamada, aletlerin sağlamlığı kontrol edildikten bir sonraki büyük adımın robotun üzerine sürüş ve navigasyon yazılımını yerleştirmek olduğunu söyledi. Açıkçası, bu transfer çok dikkatli bir şekilde yapılıyor ve ekip herhangi bir gerçek sürüşe başlamadan önce yazılımı güncellemek ve doğrulamak için dört gün harcamayı göze alıyor.

Sürüş başladığında, odak nokta aracın taşıdığı helikopteri test etmek olacak. Bir alan belirlendiğinde, araç uçağı yere bırakmalı ve helikopterin uçuşu başlamadan önce uzaklaşmalıdır. Trosper, Perseverance’ın insansız hava aracını uçmaya hazır hale getirmek için yaklaşık 10 Mars gününe ihtiyacı olduğunu ve ardından yakın çevreyi keşfetmek için 30 gün boyunca çalışması bekleniyor.

Araç önce yakın çevresindeki ortamları inceleyecek

Proje Bilimcisi Ken Farley, aracın etrafındaki alanların ilgi çekici olabileceğini söyledi. Bunun nedeni ise, Perseverance’nin bulunduğu yer ile ekibin kaçınmak istediği kum tepeleri arasında bir fark olması ve bu farkın yörüngeden elde edilen verilerdeki farklı mineral bileşimlerinin göstergeleriyle aynı hizada olmasıdır. Bu tür jeolojik geçişler, bir bölgenin tarihi hakkında bilgilendirici olabilir, bu nedenle ekip bunu kontrol etmek isteyecektir.

Perseverance‘in uzun vadede hedefi şu anda bulunduğu yerden yaklaşık iki kilometre uzakta kuzeybatıda bir delta gibi görünen yere doğru ilerlemesidir. Bu deltaya gidilmesindeki sebepler arasında, Mars’ın yağışlı dönemlerindeki su akışlarının oluşturduğu alan olabilmesi ve numune toplamak için birçok fırsat barındırması yer alıyor. Ancak şimdilik temel çabalar; ekipmanları kontrol etmek ve anteni çalıştırmayı kapsıyor.

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası