Koronavirüs tedavisinde sentetik antikor umudu!

Koronavirüs son iki yılda tüm dünyayı derinden etkiledi. Yetersiz aşılama oranlarına rağmen kontrol altına alınmaya başlayan hastalık, yeni bir …

Koronavirüs tedavisinde sentetik antikor umudu!

Koronavirüs son iki yılda tüm dünyayı derinden etkiledi. Yetersiz aşılama oranlarına rağmen kontrol altına alınmaya başlayan hastalık, yeni bir tedavi ile karşı karşıya. Aslında uzun süredir denemesi yapılan nanobodi tedavisi koronavirüs tarafında olmasa da önemli bir ivme kazandı.

İlk olarak koronavirüs tedavisi için Mayıs 2021’de başlayan nanobodi tedavisi, Ağustos ayında ilk başarılı sonuçları vermeye başladı. Henüz geliştirilme aşamasında olan tedaviye umut veren araştırma ise Ebola virüsünden geldi.

Nanobodi tedavisi koronavirüs tedavisi için umut mu?

Koronavirüs tedavisi için Pfizer’in geliştirdiği ilaç kısa bir süre sonra kullanılmaya başlayacak. Mayıs ayında araştırmaya başlanılan nanobodi tedavisi ise hastalığın tam anlamıyla sentetik antikorlarla engellenmesini amaçlıyor. Buna göre bu sentetik antikor tedavisi, koronovirüs varyantları daha da artsa bile tüm varyantlara karşı koyma imkanına sahip.

Koronavirüs tedavisi için geliştirilen bu yeni teknolojiyi araştırmacılar Ebola virüsünün tüm türlerini keşfetmek için kullandı. Buna göre beş ebola virüsü için nanobodiler oluşturan ekip, bu geliştirdikleri antikorlar sayesinde şimdiye kadar keşfedilmemiş altın tür bir ebola virüsü ile karşılaştı.

Bu nanobodi sentetik antikorlarının oldukça iyi çalıştığının da kanıtı. Afrika’da 1976-2007 arasında ölümlere neden olan ve bir türlü tedavisi bulunamayan hastalık için belki de en önemli noktalardan biri virüsün tüm varyantlarının tespit edilmesi. Nanobodi tedavisinin Ebola virüsü için de önemli bir aşama olacağı düşünülüyor.

Araştırmacılar bu nanobodi antikorlarını Lama üzerinde sentezledi. Aslında Lamalar daha önce de koronavirüs tedavisinde karşımıza çıktı. Buna göre ilk zamanlarda koronavirüs salgınına karşı Lama tükürüğü bazlı özel karışımlar bazı ülkeler kullandı. Burada Lama tükürüğünün insan vücuduna zarar vermeyecek yapıda enzimler üretmesinin de payı büyük.

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası