Kanser teşhisinde yapay zeka dönemi: Başarısıyla şaşırttı!
Yapay zeka araçları kanser teşhisinde kullanılmaya başlanacak. Akciğer kanserinde doktorlardan daha başarılı olabilir.
Yapay zeka sağlık sektöründe kullanılmaya başlanacak. Birleşik Krallık’taki bir araştırma kurumu, kanser belirtileri için yapay zekadan yardım aldı. Buna göre yapay zeka araçları, bilim insanlarının sonuçlarından daha etkili bir performans gösterdi.
Yapay zeka, kanseri doğru bir şekilde teşhis edebilir mi?
Birleşik Krallık’taki Royal Marsden NHS Vakfı tarafından gerçekleştirilen bir araştırma, yapay zekanın kanser teşhisi konusunda ne kadar başarılı olduğunu ortaya koydu. Akciğer kanserine sahip olan 500 hastadan alınan veriler, dijital asistana soruldu. Teşhis konusunda insanlardan daha başarılı olduğu belirtildi.
Araştırma kapsamında yapay zeka sistemi, kanserli hücreleri tespit etmesi için kullanıldı. Araştırmacılar, modelin kanseri tespit etmesi için AUC ölçümünü kullandı. (AUC’ta 1 puan tam teşhis, 0,5 ise rastgele tahmin anlamına geliyor). Buna göre yapay zeka, riskin 0,87 AUC olduğunu tahmin etti.
Yapay zekanın özellikle akciğer kanseri konusunda başarılı olması dikkat çekici. 2020 itibarıyla en yaygın kanser türü meme ve akciğer kanseriydi. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre 2,2 milyondan fazla vaka bildirildi.
Öte yandan 2022 verilerine göre, dünya çapındaki yaklaşık altı ölümden birinden kanser hastalıkları sorumlu. Araştırmacılar, bu tarz araçların kanserli hücrelere erken müdahale konusunda oldukça önemli sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Ayrıca doktorlara yardımcı olarak hayat kurtarabileceği düşünülüyor.
Birleşik Krallık’taki araştırmacılar, yapay zekanın kanserli hücre teşhisinde aktif olarak nasıl kullanılabileceğini değerlendiriyor. Ancak potansiyel kullanımı için daha fazla araştırma yapılması gerekiyor.
Kaynak: Shiftdelete