Hubble Uzay Teleskobu’nda arıza! Son durum ne?

Hubble Uzay Teleskobu arıza verdi! İşte dev gözlemevinin yaşadığı arıza sıkıntıları ve alınan önlemler hakkında bilgiler…

Hubble Uzay Teleskobu’nda arıza! Son durum ne?

Yıllar boyunca insalık uzayı ve uzayın derinliklerini merak etti. Bu kapsamında birçok teknoloji ve yöntem geliştirildi. Bu teknolojilerden belki de en etkileyici olanlardan biri de Hubble Uzay Teleskobu’dur. Uzayda bulunan Hubble Teleskobu insanlığın daha da ileriye gidebilmesi için canlı veriler yollayan gerçek bir bilim merkezi diyebiliriz. Fakat teleskopta bir arıza var. İşte Hubble Teleskobu arızası ve detayları…

Hubble Teleskobu’u kendini güvenli moda geçirdi! Peki sorun ne?

Uzayda bulunan ve bizler için sürekli veri akışı sağlayan Hubble Uzay Teleskobu insanlık tarihindeki en önemli teknolojik gelişmelerin arasında yer almakta. 1990 yılında STS-31 Görevi kapsamında uzaya bırakılan teleskop adını Amerikalı astronom Edwin Hubble’dan almakta.

NASA’nın Büyük Gözlemevleri (Great Observatories) programındaki ilk teleskop olma özelliğini de taşıyan Hubble, birçok bilimsel makale ve yayın için kaynak niteliği taşımakta. Ancak geçtiğimiz birkaç gündür Hubble’ın başrol oynadığı bilimsel araştırmalar duraklatılmış durumda. Hubble teleskobu yaşadığı donanımsal teknik bir arıza sebebiyle şu anda güvenli moda alındı ve hatanın giderilmesini bekliyor.

NASA tarafından yapılan açıklamada hatanın ilk olarak 19 Kasım’da ortaya çıktığı belirtiliyor. Hubble teleskobunda meydana gelen arıza ile ilgili ilk haberimizi buraya tıklayarak okuyabilirsiniz. Aradan geçen süreçte teleskobun arızası bir kere giderildi ancak aradan kısa bir süre geçmesine rağmen teleskop tekrardan arızalandı.

Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamalarda hatanın Hubble Uzay Teleskobu gözlemevinin sahip olduğu 3 jiroskoptan ikisinin düzgün çalışmadığı ve bu sebeple alınan ölçüm sonuçlarının birbirlerini doğrulamadığı belirtildi. Teleskop sahibi olduğu yazılım sayesinde ölçüm sonuçlarında tutarsızlık fark ettiğinde güvenli moda geçiş yapıyor.

Burada merak edilen husus teleskoba ne olacağı? Zira geçtiğimiz haftaki haberimizde de çözüm için uğraşıldığından bahsetmiştik. Jiroskoplarda meydana gelen bir deformasyon sebebiyle de bu hataların olabileceğini düşünürsek teleskop yakından bir tamir işlemine ihtiyaç duyabilir. Bu da NASA’nın ayrı bir görev düzenlemesi anlamına geliyor. Ancak 2009 yılında teleskopa 6 adet jiroskop takıldığını düşündüğümüzde “yedeği var” mantığına gidebiliriz.

Bunlara ek olarak NASA’nın Hubble Uzay Teleskobu için tek jiroskopla çalışma sistemine geçişi de gündeme aldığını belirtebiliriz. Konuyla ilgili olarak önümüzdeki günlerde teleskobun önümüzdeki dönemlerde planlanan gidişatı hakkında daha net bilgi sahibi olacağız.

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası