Güneş enerjisinde önemli buluş!
Bitki dünyasından esinlenen araştırmacılar, mevcut güneş enerjisi depolama alanını yüzde 3,000 oranında artıracak fraktal yapılı yeni bir elektrot icat ettiler.
Güneş enerjisi kullanımının önündeki en büyük problemlerden biri, üretilen enerjinin yeterli miktarda depolanamaması. Depolama işlemi için şu anda süper kapasitörler kullanılıyor olsa da bu yöntemle yeterli enerji depolanamıyor.
Yüzde 3,000 daha fazla depolama
Avustralya’daki RMIT Üniversitesi’nden araştırmacılar, canlı organizmaların enerjiyi çok küçük bir alana sıkıştırma becerilerini araştırmaya karar verdiler. Polystichum munitum bitkisinin yapraklarındaki fraktal yapıyı incelediler. Bitkinin yapraklarının sık damlarlar dolu olmasının, enerji depolamak ve bitki çevresinde su taşımak için son derece avantaj sağladığı görüldü ve bu fraktal yapının elektrot sistemlerine uygulanmasıyla depolama kapasitesinin artırılması amaçlandı.
Fraktal şekiller üzerine kurulan elektrot yapı, güneş enerjisi depolanma alanının nano ölçekte artmasını sağlamış. Etkileyici oranlarda elektriği iletebilen çok yönlü bir elektrot yapabilmek için grafeni manipüle lazerler ile manipüle ettiler. Grafen elektrodunda fraktal tabanlı bir tasarım kullanarak mevcut superkapasitörlerle birleştiren ekip, 30 kat daha fazla enerji depolama kapasitesine ulaştı.
Eğer yeni elektrotlar başarıyla uygulanabilirse, süperiletkenlerle bağlantılı güneş hücreleri, şu anda mümkün olana oranla yüzde 3.000 daha fazla depolama kapasitesine sahip olacak. Depolama kapasitesinde yaşanacak artış ile yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımında önemli bir sıçrama yaşanması bekleniyor.
Kaynak adres : https://www.shiftdelete.net/gunes-enerjisi-depolama-kapasitesi-yuzde-3-000-artacak-81196