Almanya, çipi petrole benzetti: Suudi Arabistan olmak istiyor!

Almanya çip üretimi için vites artırdı. Avrupa Birliği, yarı iletken pazarındaki payını yüzde 20’ye çıkarmak istiyor.

Almanya, çipi petrole benzetti: Suudi Arabistan olmak istiyor!

Almanya, yarı iletken çip üreticilerine sağladığı sübvansiyonları artırıyor. Avrupa Birliği’nin Çip Yasası, 43 milyar euro’luk bir sağlayacak. Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ise çip üretimini “21. yüzyılın petrolü” olarak nitelendirerek önemine dikkat çekti.

Almanya, çip üretiminde sübvansiyonlarını artırıyor

Intel, Wolfspeed ve Infineon gibi şirketler Almanya’da yeni yarı iletken fabrikaları kurmaya başladı. Bu konuda şirketlerin Almanya’dan aldığı sübvansiyonlar ise dikkat çekiyor. Örneğin, Infineon’un yeni fabrikası tek başına 1 milyar euro hibe alacak.

AB ve Avrupa, küresel tedarik zincirlerine ortak olmak istiyor. Uzmanlara göre Tayvan ve Güney Kore’ye aşırı bağımlılık bu sübvansiyonların önünü açıyor. AB, 43 milyar euroluk yatırım hedefiyle Çip Yasası’nı kabul etti. Bu yasa ile 2030 yılına kadar küresel yarı iletken pazar payını yüzde 20’ye katlamak istiyor.

Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, çip üretimini “21. yüzyılın petrolü” olarak nitelendirdi. AB’nin bu konudaki çalışmalarının ise COVID-19 salgınının neden olduğu kesintilere dayandığını söyledi.

Bununla birlikte teknoloji eleştirmenleri, sübvansiyonların çip inovasyonu negatif etkileyebileceğini düşünüyor. Almanya’nın yarı iletken talebi, genellikle eski teknolojileri kullanan otomotiv endüstrisi, endüstriyel otomasyon ve tıbbi cihaz imalatına dayanıyor.

Sübvansiyonlarla ilgili bir diğer tartışma, Intel’in daha fazla mali destek talep etmesiyle yoğunlaştı. Eleştirmenler, özellikle Almanya’da üretilen son teknoloji yongaların ülkede kullanılmadığını söyledi. Bu yüzden sübvansiyonların ülkeye ne kadar yarar sağladığı tartışma konusu haline geldi.

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası