VR hissini artırabilecek yapay deri üretildi

VR hissini artırabilecek yapay deri üretildi

Sağlık teknolojisinin gelişmesiyle beraber birçok farklı alternatif karşımıza çıkmaya başladı. Yapay deri geliştirme fikri biraz ilginç ve ürkütücü gelse de bilim insanları bu alanda önemli adımlar atıyor. Şimdi ise yapay deri dokunsal olarak tepki veriyor. Bu, VR hissini artırmayı sağlayabilir.

Karanlık maddenin sırrı yüz tanıma ile çözülüyor

Yüz tanıma teknolojisi, telefonların kilidini açmak için şifre kullanmamak demek. Telefonlarımızın ekran kilidini açan bu teknoloji, karanlık madde hakkında da bize yardımcı olabilir mi?

Akıllı telefonlarımız ve diğer cihazlarla olan etkileşimde dokunsal geri bildirimlere alıştık. Zira bu geri bildirim olmasaydı kulandığımız cihazların hiçbir anlamı olmazdı. Dokunma duyumuz, çevremizle etkileşime girme konusunda önem teşkil ediyor. Bu hissi yapay olarak yakalamaya çalışan bilim insanları ve VR mühendisleri, dokunsal geri bildirimlere VR araçlarını da entegre etmeye çalışıyor.

Yapay deri VR hissini geliştirmede kulanılabilir

Dokunma hissini yapay olarak ortaya koymayı hedefleyen bilim insanları, ürettikleri bu deriyi yumuşak sensörlerle donattı. Yapay deri ele entegre edildiğinde bileğin tam şeklini alması sağlanıyor. Geliştirilen deri, silikon ve elektrotlardan oluşuyor. Soft Robotics dergisinde yayınlanan araştırmada, geleceğin bilimsel gelişmeleri arasına adını yazdırabilecek bir sonuca ulaşıldı. İsviçre Federal Teknoloji Enstitüsü Lozan’daki (EPFL) araştırmacıların üzerinde çalıştığı bu yeni buluş hem VR teknolojisinde hem de sağlık alanında kullanılabilecek.

Bu tarz yapay deri ve benzeri gelişmelerin tıbbi rehabilitasyon alanında kullanılması için uzun süredir çalışmalar gerçekleştirilen araştırmacılar, aklınıza gelebilecek her şey için kullanılabilecek esnek ve yapay deri üretti. Yukarıda da söylediğimiz gibi bu yapay deri silikon bazlı ve parmak ucu ve el bileğini saracak kadar da esnek bir yapıya sahip.

VR hissi artarak farklı bir noktaya taşınabilir

Deri içinde deformasyonları tespit edebilen yerleşik algılayıcılar da yer alıyor. Böylece geri bildirim hareketlerine cevap verecek şekilde ayarlanabiliyor. Yapay deri esnek olduğu kadar, dayanıklı ve orijinal uzunluğunun dört katına kadar uzayabiliyor.

Bu ise günlük olarak yapılan hareketlere dayanabileceği anlamına geliyor. Dokunma hissini kaybetmiş hastalar için bir çözüm olarak gösterilebilecek bu yapay deri aynı zamanda sürükleyici bir VR deneyimi oluşturmak için de kullanılabilir.

https://shiftdelete.net/vr-hissi-veren-yapay-deri-uretildi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası