Kutupların Bu Kadar Hızlı Isınmasının En Tuhaf Sebebi!

Dünya’nın su rezervi buzullar yavaş yavaş okyanusa gömülüyor. İşte kutupların giderek hızlı ısınmasının nedeni…

Kutupların Bu Kadar Hızlı Isınmasının En Tuhaf Sebebi!

Her ne kadar dünyanın büyük bir kısmı sularla kaplı olsa da içilebilir su kaynakları oldukça az. İçilebilir su kaynaklarının büyük rezervini ise kutuplardaki buzullar oluşturuyor. Ancak gezegenimiz küresel ısınma tehdidi ile karşı karşıya. Buzullar eriyor. Ancak son zamanlarda kutuplar olduğundan daha hızlı ısınmaya başladı. İşte kutupların bu kadar hızlı ısınmasının nedeni…

Kutupların giderek daha hızlı ısınmasını en tuhaf nedeni!

Buzullar dünyanın su rezervini oluşturuyor. Ancak buzulların erimesi mavi gezegeni tehdit ediyor. Peki bunun nedeni ne? Stratosferin yukarısındaki bulutlar bir battaniye gibi davranıyor. Böylece Kuzey Kutbu ve Antarktika’da ısıyı hapsediyor. Bu durum neden ısınma hızlarının arttığını açıklayabilir.

Yaklaşık 50 milyon yıl önce yaşayıp kutuplara gitmiş olsaydınız, şimdiki halinden daha başka bir manzara ile karşılaşacaktınız. Kilometrelerce kalınlıktaki buz tabakaları yerine yemyeşil ormanlar ve timsah gibi canlılarla karşılaşırdınız. Bunun nedeni, Eosen döneminde sera gazı konsantrasyonlarının bugüne göre çok daha yüksek olmasıydı. Bu durum da doğal bir küresel ısınma dönemine yol açtı.

Metanın, karbondioksitten 80 kat daha güçlü bir şekilde gezegen ısıtıcı bir etkisi vardır. Metan seviyesi yükseldikçe sıcaklıkları arttırıyor. Bu durum da hayvanların kutuplara göç etmesine yol açtı.

Metan, Eosen kutuplarını büyüleyici bir şekilde ısıtıyor. Sıcaklığı yüzeyde hapseden görünmez bulutlardan oluşan bir örtü oluşturuyor. Nature Geoscience’da yakın zamanda yayınlanan bir makaleye göre, bu durum tek başına en soğuk kış aylarında kutuplardaki ısınmayı 7 santigrat derece arttırdı.

Şu anda Cambridge Üniversitesi’nde olan ancak New South Wales Üniversitesi’nde araştırma yapan iklim bilimci ve başyazar Deepashree Dutta, bir açıklama yaptı. Yaptığı açıklamada: “Metan atmosferde olduğunda oksitlendiğini ve ardından su buharı ürettiğini biliyoruz. Bu su buharı daha sonra stratosfere doğru yukarı doğru hareket ediyor. Kutupsal stratosferik bulutların veya kısaca PSC’lerin oluşmasına yardımcı oluyor.” dedi.

Kuzey Kutbu geri bildirim döngüleri nedeniyle gezegenin geri kalanından dört kat daha hızlı ısınıyor. Buzullar eriyor. Ardından da daha koyu su veya altındaki toprağı açığa çıkarıyor. Ne yazık ki bu durum yüzünden kutuplar daha hızlı ısınıyor,. Bu ısınma da daha fazla erimeye yol açıyor. Bilim insanları bu duruma polar amplifikasyon adını veriyor.

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası