Uzmanlar uyardı: Evcil hayvan dışkısı doğaya zarar veriyor

Yeni bir çalışma, kendilerini doğada rahatlatan köpeklerin ekosistemi aşırı gübrelediğini ve biyolojik çeşitliliğin zarar görmesine neden …

Uzmanlar uyardı: Evcil hayvan dışkısı doğaya zarar veriyor

Yeni bir çalışma, kendilerini doğada rahatlatan köpeklerin ekosistemi aşırı gübrelediğini ve biyolojik çeşitliliğin zarar görmesine neden olduğunu ortaya çıkardı. Hakemli bir biyoloji dergisinde yayınlanan çalışma, Belçika’nın Gent kentindeki dört doğa bölgesindeki evcil hayvan yoğunluğu anketlerine dayanıyor.

Ecological Solutions and Evidence dergisinde yayınlanan bulgular Belçika’da test edilmiş olsa da, Gent Üniversitesinden biyomühendis ve çalışmanın yazarı Pieter De Frenne, Avrupa ve ABD’deki şehirlere yakın diğer rezervlerde de durumun benzer olduğunu söyledi.

“Evcil hayvan dışkısı biyoçeşitliliği öldürüyor” uyarısı

Çalışmanın yazarı Pieter De Frenne, köpek dışkısı ve idrarının çevreye önemli düzeyde fosfor ve azot -ki bunlar güçlü gübreler- boşaltma olasılığının yüksek olduğunu söyledi. Ortama salınabilecek besin miktarı, köpeklerin ne sıklıkta tuvalete çıktığına, dışkı ve idrarın fosfor ve nitrojen bakımından ne kadar zengin olduğuna ilişkin bir tahminden değerlendirildi.

De Frenne, “Toprakta fazla miktarda nitrojen bulunduğunda, yalnızca bir dizi rekabetçi bitki başa çıkabilir. Bu bitkiler zamanla diğer bitkileri boğabilir. Orkideler tipik bir örnektir. Bunlar rakipsizdir ve ekosistemden kaybolur.” dedi.

Evcil hayvan sahiplerinin dışkıyı almadığını varsayarsak, köpekler yılda 2,47 akre (1 hektar) başına yaklaşık 11 kg nitrojen ve 5 kg fosfor bırakıyor. Bu, köpeklerin ekosisteme girebilecek nitrojen miktarını bir hayli artırabileceği anlamına geliyor. De Frenne’ye göre ise ekosistemlerin çoğu için bu seviye hektar başına yılda 20 kg olmalı.

Çalışmaya eşlik eden bir açıklamada yazarlar, tarım ve trafikten kaynaklanan hava kirliliğinin, yılda 2,47 akre (1 hektar) başına 5 ila 25 kg nitrojen saldığını söyledi. De Frenne, biyoçeşitlilik üzerindeki yükü azaltmak için park yöneticilerine büyük iş düştüğünü ifade etti. Daha az hassas ekosistemlere sahip alanlarda daha fazla tasmasız köpek parkları sunulması buna bir örnek olabilir.

De Frenne, “Köpek sahipleri ayrıca köpeklerini parka götürmeden önce tuvalete gitmeye teşvik edebilir veya kontaminasyonun yayılmasını önlemek için onları tasmalı halde tutabilir. En azından dışkı toplanmalı, böylece fosforun %97’si ve nitrojenin yarısı doğadan çıkarılmış olur.” dedi.

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası