5000 yıldan fazla giden batarya!

Nükleer atık ve elmasları bir araya getiren yeni batarya teknolojisinin gücü yarıya indiğinde bile 5730 yıl geçmiş oluyor. Bu süre neredeyse insan uygarlığına eşit!

5000 yıldan fazla giden batarya!

Bristol Üniversitesi’nden bilim insanları tarafından geliştirilen yeni bir batarya teknolojisi devrim niteliğinde. İşte nükleer artık ve elmasların kullanılmasıyla elektrik üretebilen bu teknolojinin detayları.

Elmas nükleer atık bataryaları

Nükleer radyasyondan gücünü alan bataryalar hem atığı faydalı hale getirmek hem de olağanüstü uzun batarya ömrüne sahip hücreler yapmak bakımından büyük önem taşıyor. Bu nükleer bataryaların gücünün yüzde  50’ye düştüğünde bile geçebilecek sürenin 5730 yıl olduğundan bahsediliyor. Öte yandan bu bataryaların ürettiği elektrik akımının geleneksel bataryalara kıyasla az olduğu ifade ediliyor. Bir diğer ilgi çekici ifadeyse batarya süresi uzunluğunun neredeyse insan uygarlığına eşit olması.

Radyoaktif materyalin elmas içine kapsüllenmesiyle uzun vadeli bir problem olan nükleer atıkların nükleer güç pillerine dönüştürülmesinin ve uzun vadeli temiz enerji tedariği sağlandığının altı çiziliyor.

Karbon-14 materyali olan elmasların kullanımı sayesinde nükleer batarya verimliliğinin de gözle görülür bir biçimde artacağı ve atıkların elmaslar içinde güvenli hale getirileceği belirtiliyor. Hem de kullanışlı bataryalar olarak.

Neden elmas seçildi?

İnsan yapımı elmas, bir radyoaktif kaynağa yakın yerleştirildiğinde üretilen elektrik, hareket eden parçalar gerektirmemesi, emisyon üretmemesi ve bakım gerektirmemesiyle de dikkat çekiyor. Karbon-14 seçiminin sebebi olaraksa herhangi bir katı materyal tarafından hızla emilen kısa menzilli radyasyon yayması gösteriliyor.  Bu durum doğrudan deriye temas anlamında tehlikeliyken, elmas içinde güvenli tutulduğunda kısa menzilli radyasyonun kaçamadığı açıklanıyor. Elmasın bilinen en sert madde olmasıyla daha fazla koruma sağlamak için en iyi seçenek olduğunun da altı çiziliyor.

Düşük güce rağmen uzun süre dayanıklılık gösteren bu bataryaların kalp pilleri, uydular, yüksek irtifa drone’ları gibi cihazlarda oldukça kullanışlı olacağı düşünülüyor. Öte yandan bu bataryaların sunduğu elektriğin miktarı ve maliyeti konusunda herhangi bir bilgi sunulmamış durumda.

Üniversiteden bilim insanları, bu bataryaların kullanılabileceği diğer cihazlar hakkında önerileri ise #diamonbattery etiketiyle atılacak tweet’ler üzerinden bekliyor.


Kaynak adres : https://www.shiftdelete.net/5000-yildan-fazla-giden-batarya-77311

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası