Türkiye yerli eSIM teknolojisi için hazır

Türkiye yerli eSIM teknolojisi için hazır

Teknolojinin iç içe olduğu sektörlerden biri de otomotiv. Teknolojiyle birlikte artık çok daha güvenli otomobillerle seyahat ediyor. Otomobiller sahip oldukları güvenlik önlemleriyle hem sürücünün hem yolcuların hem de yayaların can güvenliğini koruyor. Tabii bu güvenliği daha üst seviyeye çıkarılması için de çalışmalar sürüyor. Son olarak 1 Nisan 2018 yılından itibaren tüm yeni otomobiller ‘eCall’ sisteminin kullanılması zorunlu hale getirildi.

Türkiye eSIM teknolojisi için çalışmalara başladı!

Bazı ülke ve cihazlarda kullanılabilen eSIM teknolojisi, pek çok avantajı da beraberinde getiriyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, ilginç açıklamalarda bulundu…

Türkiye eSIM ile birlikte 75 milyon TL’lik maliyetten kurtulacak

Emergency Call’un kısaltması olan eCall’un Türkçesi acil arama. Otomobillerde bulunan bu sistem sayesinde otomobil, kaza ya da yoldan çıkma gibi durumlarda acil arama yapabiliyor. Artık bu sisteme sahip olmayan otomobillerin ithalatı da yapılamıyor. Sistem için ihtiyaç olan tek bir şey var; eSIM teknolojisi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ülkemize ithal edilecek eSIM teknolojisine sahip otomobillerin güvenlik nedeniyle, kullanılan operatör profillerinin Türkiye’den yönetilmesini zorunlu hale getirdi. Karara göre, eSIM uzaktan yönetimi ile ilgili yapı Türkiye’de tesis edilecek ve bu sayede hayati önem taşıyan, güvenlik zafiyeti oluşturabilecek hassas veriler de Türkiye sınırları içerisinde kalmış olacak.

BTK, yerli eSIM uzaktan yönetim sistemini zorunlu kıldı ve yerli malı belgesi şartı getirdi. Kararın gerekçesinde bilgi ve haberleşme teknolojilerinde etkin rekabetin sağlanması, abone değişimi sürecinde yaşanabilecek olası sorunların en aza indirilebilmesi, tüketici haklarının ve kişisel verilerin yurtdışına çıkarılmasına engel olunarak korunması yer alıyor.

Yurt dışından gelen SIM kartlar numara taşıma işleminde tekrar kullanılamıyor. Yenisiyle değiştirilmesi gerektiği için de ülke olarak ciddi bir maliyete katlanmak zorunda. 50 milyon SIM kart değişikliği olması durumunda, bunun ülkemize maliyeti yaklaşık 75 milyon TL. Türkiye, eSIM teknolojisi ile birlikte 75 milyon TL’lik SIM kart maliyeti de ortadan kalkacak.

Yeni nesil otomobillerle ilgili Gartner, Machina gibi önemli araştırma şirketlerinin yaptığı araştırmalar 2020 yılında her beş araçtan birinin mobil ağ bağlantısı sayesinde global ağa bağlanacağına işaret ediyor.

Ülkemizde eSIM projesine geçiş ilk olarak eCall süreciyle başlayacak. Bundan kısa süre sonra bu teknolojinin  akıllı telefonlar, iPadler, akıllı saatler, mobil POS cihazları, akıllı sayaçlar gibi cihazlarda da kullanılması bekleniyor.

https://shiftdelete.net/turkiye-yerli-esim-teknolojisi-icin-hazir

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası