Rekabet Kurumu otomotiv şirketlerinin biletini kesti!

Yakın zaman önce 2. el otomobil fiyatlarında çok yüksek rakamlar görülmüştü. Hal böyle olunca ve şikâyetler gün geçtikçe artınca, Rekabet Kurumu …

Rekabet Kurumu otomotiv şirketlerinin biletini kesti!

Yakın zaman önce 2. el otomobil fiyatlarında çok yüksek rakamlar görülmüştü. Hal böyle olunca ve şikâyetler gün geçtikçe artınca, Rekabet Kurumu olaya el attı. Rekabet Kurumu otomotiv şirketlerine soruşturma açtı.

Rekabet Kurumu otomotiv şirketlerine soruşturma başlattı

Özellikle 2. el otomobil fiyatlarında yaşanan fahiş fiyat artışları, insanları çaresiz bırakmış ve resmi kurumlara başvurmak zorunda bırakmıştı. Sıfır otomobillerde de görülen ama özellikle 2. el otomobil fiyatlarındaki hızlı artışlara bağlı olarak haziran ayında baskınlar düzenlemişti.

Otomotiv şirketlerinin yanında bir de otomobil kiralama şirketlerine baskınlar düzenleyen Rekabet Kurumu, 12 Ağustos’ta bu şirketlere soruşturma başlattı. Sözcü’den Emre Özrpeynirci’nin haberine göre, kurum yetkilileri söz konusu otomotiv ve kiralama şirketlerine düzenledikleri baskınlarda detaylı arama ve araştırma yapmıştı.

Rekabet Kurumu, birçok büyük otomotiv markasının yanında bir de kiralama şirketlerine 17-18 Haziran tarihlerinde sıfır ve 2. el fiyatlarındaki değişimlere bağlı baskınlar düzenleyip, sorular yöneltmiş, yöneticilerin bilgisayarlarına el koymuştu.

Baskınlarda sıfır araçta fiyat birliği ve 2. elde fiyat koruma yapılıp yapılmadığının araştırıldığını aktaran yetkililer bu baskınlardan hiçbir şey çıkmayacağını belirtmişti.

Haziran ayı boyunca devam eden bu araştırma soruşturma aşaması, nihayete ererek soruşturmaya döndü. Rekabet Kurumu’nun yaptığı açıklamaya göre:

“Rekabet Kurulu 24.07.2020 tarih 20-35/456-M sayılı kararı ile 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 41. maddesi uyarınca, birinci el (sıfır) ve ikinci el satış pazarlarında faaliyet gösteren şirketlerin dahil olduğu distribütör ve araç kiralama şirketlerinin 4054 sayılı Kanun’un 4. maddesinin ihlal edip etmediklerinin tespitine yönelik olarak soruşturma açılmasına karar vermiştir” ifadeleri kullanıldı.

Tofaş, Ford Otosan ve Doğuş Otomotiv gibi şirketlerden soruşturmaya ilişkin açıklama yapılması istenirken aynı şekilde otomotiv marka ve kiralama şirketlerinin yöneticilerinden de ek bir savunma talep edildi.

Konuya ilişkin, bazı otomotiv yetkilileri: “Tahminimiz ikinci eldeki fiyat artışını araştırıyorlar. Ama olayın bizlerle bir ilgisi yok. Hem galeriler hem de bireysel tüketicilerin ilan sitelerine koydukları yüksek fiyatlar yüzünden yapılan şikayetleri dikkate alarak inceleme başlattılar. Bu noktada distribütörlerin yapabileceği bir şey yok” yorumunda bulundu.

Rekabet Kurumu’nun ilgili kararında yer alan 4. Madde ne diyor?

Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinde şu cümleler yer alıyor:

”Belirli bir mal veya hizmet piyasasında doğrudan veya dolaylı olarak rekabeti engelleme, bozma ya da kısıtlama amacını taşıyan veya bu etkiyi doğuran yahut doğurabilecek nitelikte olan teşebbüsler arası anlaşmalar, uyumlu eylemler ve teşebbüs birliklerinin bu tür karar ve eylemleri hukuka aykırı ve yasaktır.”

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası