NASA’dan uzay yürüyüşlerini gösteren klipler geldi!
NASA en son uzay yürüyüşünü 2 Aralık Perşembe günü gerçekleştirdi. Yürüyüş Uluslararası Uzay Istasyonu’nda (ISS) sona erdi. Amerikalı …

NASA en son uzay yürüyüşünü 2 Aralık Perşembe günü gerçekleştirdi. Yürüyüş Uluslararası Uzay Istasyonu’nda (ISS) sona erdi. Amerikalı astronotlar Thomas Marshburn ve Kayla Barron, istasyonun dışında toplamda 6 saat 32 dakika geçirdi. İki astronot, arızalı olanı almadan önce ISS’in dışına bir anten yerleştirdi.
ISS‘deki yeni kit parçası, uzay istasyonu ile dünya üzerindeki kontrolörler arasındaki iletişimin güvenini artırıyor. Bu, Marshburn‘ün 2009‘dan bu yana üç görevde beşinci ve Barron için ilk uzay yürüyüşü oldu. NASA, Perşembe günü bir açıklama gerçekleştirdi. Burada, uzay istasyonu mürettebat üyelerinin, yörüngedeki laboratuvarın montajını ve bakımını desteklemek için 245 uzay yürüyüşü yaparak istasyonun dışında toplam 64 gün, 12 saat ve 26 dakika harcadıklarını belirtti.
Uzay yürüyüşlerini kesit şeklinde NASA, Twitter’dan paylaştı
NASA, aşağıda yer alan uzay yürüyüşünden birtakım videolar yayınladı. Astronotlar ve Görev Kontrol arasındaki iletişimi net duymanız için biraz sesini açmanız gerekiyor. İlk videoda, uzay yürüyüşünün başlangıcında istasyondan yeni çıkmış olan ve ambar kapağını kapatan iki astronot görünüyor.
Bir sonraki klipte NASA, uzay yürüyüşüne genel bir bakış sunuyor. Bu sırada kamera Canadarm robot kolunun ucuna takılıyken o sırada çalışan astronot Mashburn‘e bakıyor.
.@AstroMarshburn is at the tip of the @CSA_ASC #Canadarm2 retrieving hardware to swap out a faulty antenna system right now. https://t.co/yuOTrYN8CV pic.twitter.com/TLCHuqWamj
— International Space Station (@Space_Station) December 2, 2021
Aşağıda yer alan videoda Marshburn ve Barron yer alıyor. İki astronotun arızalı S-band antenini Uluslararası Uzay İstasyonu‘ndan çıkardığını görüyoruz.
✅ Task complete! @AstroMarshburn and Kayla Barron successfully removed a failed S-band antenna from the @Space_Station's P-1 truss. Next, they'll stow it and retrieve the spare antenna for installation. pic.twitter.com/PuTApMCNIs
— NASA (@NASA) December 2, 2021
Bu klipte Kayla Barron‘u görüyoruz. Astronot arızalı antenin bulunduğu yerde duruyor. Twitter gönderisinde de bulunduğu yerin External Logistics Carrier-3 olduğu belirtiliyor.
Kayla Barron is at the ELC-3, or External Logistics Carrier-3, where the spare antenna system is and where the faulty antenna system will be stowed. https://t.co/yuOTrYN8CV pic.twitter.com/PLteuorpPZ
— International Space Station (@Space_Station) December 2, 2021
Uzay yürüyüşü sırasında NASA, bir izleyicinin yürüyüş sırasında astronotların sürekli olarak uzay istasyonuna bağlı olup olmadığı hakkındaki sorusunu yanıtladı.
.@sunlightbeau wants to know if the spacewalkers are always connected by hooks to the station? #AskNASA | https://t.co/yuOTrYN8CV pic.twitter.com/DWRUUczKgV
— International Space Station (@Space_Station) December 2, 2021
ISS‘nin dışında altı saat kaldıktan sonra, iki astronot istasyonun iç kısmına geri döndü. Barron ise ilk uzay yürüyüşü hakkında ‘harika’ yorumunu yaptı.
“It was awesome!” Astronauts Kayla Barron and @AstroMarshburn concluded today’s spacewalk at 12:47pm ET (17:47 UTC). The duo replaced a faulty antenna and did some get-ahead tasks for future spacewalks: https://t.co/oKOxFXzoic pic.twitter.com/OLxgF7gTVn
— NASA (@NASA) December 2, 2021
Kaynak: Shiftdelete