NASA 2020 Mars görevi için hazırlıklara başladı

NASA 2020 Mars görevi için hazırlıklara başladı

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), bu yıl Mars 2020 keşif aracını Kızıl Gezegen’e göndermenin hazırlığı içinde. Keşif aracı, NASA’nın şimdiye kadarki en iddialı Mars görevi kapsamında bazı önemli teknolojileri bünyesinde barındırıyor. NASA 2020 Mars görevi için kolları sıvadı. Peki, Mars 2020 keşif aracı hangi özelliklere sahip?

Dünyanın en büyük teleskobu FAST iş başında!

Çin’de inşa edilen dünyanın en büyük teleskobu, 3 yıl süren testlerin ardından resmen görevine başladı. FAST isimli devasa teleskobun evrenin sırlarını açığa çıkarması bekleniyor.

NASA 2020 Mars görevi ile ilgili detaylar belli oldu

NASA tarafından Temmuz ayında gerçekleştirilmesi planlanan görev ile Mars’a insanlı uçuşların temelinin de atılması hedefleniyor. Görev kapsamında Atlas V-541 roketi, Mars 2020 gezgin aracını Kızıl Gezegen’e taşıyacak.

Mars Keşif Programı‘nın bir parçası olarak inşa edilen Mars 2020 keşif aracı, bazı özellikleri bakımından halihazırda Kızıl Gezegen’de iş başında olan Curiosity’e benzese de, barındırdığı teknolojik yeniliklerle selefinden ayrılıyor.

Mars 2020 keşif aracı özellikleri

Mars 2020’de gezegen üzerinde geçmiş mikrobiyal yaşamın izlerini sürmek için 23 kamera yer alıyor. Bu kapsamda toplanacak numuneler Dünya’ya gönderilecek. Önceki gezgin araçların aksine, bir drone da (pilotsuz uçak) keşif aracında yer alacak.

Mars gezgininde yer alan tekerleklerin her birinin çapı 52.5 santimetre ve 2012’de Kızıl Gezegen’in yüzeyine inen Curiosity’nin tekerleklerinden görece büyük.

Kendine ait motoru olan her bir tekerlek, titanyum süspansiyonu ile araca bağlı. Titanyum alaşımlı yaylar; yüksek dayanıklılık ve düşük kütlesi nedeniyle havacılık-uzay teknolojilerinde tercih ediliyor.

Mars 2020 keşif aracı, gezegenin atmosferine girmeden önce birbirinden ayrılacak olan iki bölümden oluşuyor. Yükünü Kızıl Gezegen’in atmosferi boyunca taşıyacak olan araç, gezegen yüzeyi üzerinde havada duracak ve gezgin, bir ip aracılığı ile Mars topraklarına indirilecek.

Yukarıdaki fotoğrafta NASA mühendislerinin, uzay aracını termal vakum testine tabi tuttuğu görülüyor. Neredeyse eksi 129 santigrat dereceye kadar soğutulmuş bir ortamda mümkün olan en yakın uzay şartlarının provası yapılıyor. Güçlü ksenon lambalarıyla da Güneş ışınları taklit ediliyor.

Mars 2020 keşif aracının indirileceği bölge

Peki Mars 2020 keşif aracı hangi bölgeye indirilecek? NASA’dan bilim insanları, aracın, Kızıl Gezegen’deki Jezero kraterine indirileceğine karar verdi. Krater, bir zamanlar birkaç nehir tarafından beslenen derin bir göl konumundaydı.

Aşağıdaki fotoğrafta yeşille renklendirilmiş alanlar, organik maddeyi koruma eğiliminde olan kil benzeri minerallerin bolluğunu gösteriyor. Bu durum ise söz konusu alanı, eski mikrobiyal yaşamın kanıtlarını aramak için umut verici hale getiriyor.

Ayrıca, Mars 2020, Kızıl Gezegen’de sıcaklık, basınç ve nem ölçümlerine imza atacak. Zemin delici bir radar da bulunan araç, gezegenin yeraltında analizler yapacak.

Nihai hedef: Mars’a insanlı uçuş

NASA’nın Kızıl Gezegen’e gerçekleştireceği Mars 2020 misyonunun asıl hedefi 2030’larda Mars’a yapılacak muhtemel bir insanlı uçuşu desteklemek. Mars keşif aracının, gezegenin atmosferindeki karbondioksiti oksijene dönüştürebilecek ekipman taşıması da bunun bir işareti.

https://shiftdelete.net/nasa-2020-mars-gorevi-icin-hazirliklara-basladi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası