James Webb Uzay Teleskobu, kurulumda önemli bir dönüm noktasını geride bıraktı!

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), evrenin keşfi için birçok ülkeyle birlikte uzun yıllardır üzerinde çalıştığı James Webb uzay …

James Webb Uzay Teleskobu, kurulumda önemli bir dönüm noktasını geride bıraktı!

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), evrenin keşfi için birçok ülkeyle birlikte uzun yıllardır üzerinde çalıştığı James Webb uzay teleskobunu 25 Aralık 2021 günü Fransız Guayanası’ndan Ariane 5 roketi ile fırlatmıştı. 24 Ocak günü 10 yıl boyunca çalışacağı Dünya’dan 1 buçuk milyon kilometre ötedeki Langrange-2 (L2) noktasına ulaşmıştı.

Tüm aynaların odaklanması tamamlandı ve yolun yarısı geçildi

NASA, bugün James Webb Uzay teleskobu hakkında bir metin yayınladı. Yayınlanan metne göre, James Webb Uzay Teleskobu, kritik bir aşamayı geride bıraktı. Herhangi bir insan eli değmeden kurulumuna devam eden teleskobun 18 ayrı bölümden oluşan birincil aynası, artık bir yıldızı tek bir nesne olarak görünecek şekilde hizalanmaya başladı.

Henüz tam olarak çalışma pozisyonuna gelmesine oldukça uzun bir süre olsa da önemli otomatik kurulumda şimdiden önemli bir eşik atlandı. Projeden sorumlu bilim insanları, gelinen bu evrenin teleskobun bundan sonraki işlevi için oldukça önemli olduğunu söylüyor. Ancak, milimetrik ayarlamalar için önümüzde oldukça uzun bir süre yer alıyor.

James Webb Uzay Teleskobu’nun yapısı

James Webb Uzay Teleskobu, 18 hegzagonal ayna ile 6.5 metre çapına sahip dev bir göz şeklinde üretildi. Bu aynalar teleskobun ışığı, yani kızılötesini yakalamasını sağlıyor. Alt kısmında güneşten korunması için bulunan basketbol sahası büyüklüğünde 5 büyük tabaka mevcut. Bu koruyucular oldukça ince olup teleskobun çalışmasına olanak sağlayan mutlak sıfır(-273,15 derece) sıcaklığına yakın bir ortam sağlayacak. Detaylandırmak gerekirse, en dıştaki kalmanın maruz kalacağı sıcaklık santigrat cinsinden 110 derece iken teleskobun bulunduğu katmanda sıcaklık eksi 267 dereceleri bulacak.

James Webb’in Hubble Teleskobu ile karşılaştırılması

Dünya’nın evren hakkında bildiği tüm bilgilerin mimarı olan Hubble, Dünya’dan yalnızca 500 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Webb ise Dünya’dan 1 buçuk milyon kilometre ileride ikinci Lagrange noktasına konumlandı. James Webb, Hubble Teleskobu‘ndan 100 kat güçlü. Ayrıca bir diğer anlamda zamanda yolculuk yaparak 13,5 milyar ışık yılı öncesini görebilecek.

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası