İlk kez bir insanların akciğerinde mikroplastik bulundu!

Dünya’da hava ve çevre kirliliği Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler tarafından alınan kararlara rağmen giderek artıyor. Üstelik bu yıl …

İlk kez bir insanların akciğerinde mikroplastik bulundu!

Dünya’da hava ve çevre kirliliği Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler tarafından alınan kararlara rağmen giderek artıyor. Üstelik bu yıl itibariyle tüm dünyadaki mikroplastik kirliliği insan vücudunda tespit artık tespit edilebilir bir boyuta ulaştı.

Mikroplastik kirliliği yüzünden maske takmak zorunlu bir hale gelebilir!

Bilim insanları, mikroplastik kirliliği konusunun bu yıl itibariyle oldukça ciddi bir hal aldığını ve artık gezegenin her yerinde olduğunu söylüyor. Bu nedenle de insanların maruz kalmasını kaçınılmaz hale getirdiğini ve sağlığa yönelik tehlikelerle ilgili artan bir endişe olduğunu belirtiyor.

Yapılan açıklamaya göre, ameliyat olan 13 hastadan alınan doku örnekleri laboratuvara gönderiliyor. Ardından bu 13 kişiden 11’inde -oranı değişmekle beraber- mikroplastik bulunduğu söyleniyor. En yaygın partiküllerin ise plastik ambalaj ve borularda kullanılan polipropilen ve şişelerde kullanılan PET olduğu belirtiliyor.

Artan mikroplastik kirliliği nedeniyle insanların küçük parçacıkları soluduğu ve bunları yiyecek veya su yoluyla tükettiği zaten biliniyordu. Hatta yüksek düzeyde mikroplastiklere maruz kalan işçilerin de çeşitli hastalıklar sebebiyle çalışamaz hale geldiği tespit edilmişti. Fakat rastgele insanlar arasından alınan numunelerde bu durum ilk kez gözlemleniyor. Üstelik oranlar kabul edilebilir seviyenin çok üstünde.

Bilim insanları, geçtiğimiz Mart ayında ilk kez insan kanında mikroplastiklerin tepit edildiğini söylüyor. Bu da parçacıkların vücutta dolaşabileceğine ve organlara yerleşebileceğine işaret ediyor. Tabii genel sağlık üzerindeki etkisi henüz bilinmiyor. Fakat araştırmacılar, mikroplastiklerin insan hücrelerine zarar vermesi ve hava içerisindeki parçacıklarının vücuda girmesi sebebiyle her yıl milyonlarca kişinin erken ölmesine sebep olduğunu düşünüyor.

Çalışmanın kıdemli yazarı İngiltere Hull York tıp fakültesinden Laura Sadofsky, konuyu şu sözlerle aktarıyor:

En yüksek sayıda parçacığı akciğerlerin alt bölgelerinde tespit ettik. Bulduğumuz boyutlardaki parçacıkları bulmayı beklemiyorduk. Akciğerlerin alt kısımlarında hava yollarının daha küçük olması şaşırtıcı ve bu büyüklükteki parçacıkların bu kadar derine inmeden önce filtrelenmesini veya sıkışmasını beklerdik.

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası