Hubble teleskobu devasa kara deliğe yakından bakıyor!

Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen yeni görüntüler büyük ilgi çekti. Berenis’in Saçları Takımyıldızı’nda bulunan M91 isimli galaksi tüm …

Hubble teleskobu devasa kara deliğe yakından bakıyor!

Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen yeni görüntüler büyük ilgi çekti. Berenis’in Saçları Takımyıldızı’nda bulunan M91 isimli galaksi tüm ihtişamıyla gözler önüne serildi. 55 milyon ışıkyılı uzaklığı ile bize nispeten yakın olan galaksi, merkezinde ise devasa bir kara deliğe ev sahipliği yapıyor.

Galaksinin ismindeki M, ortaya koyduğu astronomik nesneler kataloğuyla ünlü Fransız astronom Charles Messier‘in soyadına atıfta bulunuyor. Messier’in M1’den M110‘a kadar katalogladığı nesnelerin tanımları bugün hala gökbilimciler tarafından kullanılmaye devam ediyor.

Güneş’ten 38 milyon kat daha büyük!

Gökada, gaz ve toz bulutları ile çevrili yapısı ve yıldızları ile oldukça etkileyici görünüyor. Galaksinin en etkileyici yanı ise kalbinde yatıyor. İçinde bulunduğumuz Samanyolu dahil neredeyse tüm galaksiler gibi M91’in merkezinde süper kütleli bir kara delik yer alıyor.

M91’in devasa kara deliğinin kütlesi 2009 yılında Hubble Uzay Teleskobu tarafından sağlanan veriler ile hesaplanmıştı. Kara deliğin kütlesinin inanılması güç bir şekilde Güneş’ten 9.6 ile 38 milyon katı daha fazla olduğu belirtiliyor. Yeni gelen görüntüler ile bu devasa kara deliğe sahip galaksinin diğer özellikleri de incelenecek.

Hubble bilim adamları yeni gelen görseller hakkında şöyle konuştu:

Arşivsel Hubble verileri, gökbilimcilerin M91’in merkezi kara deliğinin kütlesini ölçmesine izin verirken, daha yakın tarihli gözlemlerin başka bilimsel amaçları da var. Bu gözlemler, genç yıldızlar ve içinde oluşturdukları soğuk gaz bulutları arasındaki bağlantıları araştıran bir astronomik veri hazinesi inşa etme çalışmasının bir parçası. Bunu yapmak için gökbilimciler, hali hazırda yer tabanlı Atacama Large Millimeter Array teleskopları tarafından radyo dalga boylarında görülen gökadaları, morötesi ve görünür gözlemlerini elde etmek için Hubble’ı kullanıyorlar.

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası