‘Dizüstü’nde kötü gidişi Korona salgını düzeltti

Yeni yapılan bir araştırma Türkiye’de bilgisayara sahip olma ve kullanıcı alışkınlarındaki değişimi ortaya koydu. TÜBİSAD’ın “Türkiye’nin Dijital …

‘Dizüstü’nde kötü gidişi Korona salgını düzeltti

Yeni yapılan bir araştırma Türkiye’de bilgisayara sahip olma ve kullanıcı alışkınlarındaki değişimi ortaya koydu. TÜBİSAD’ın “Türkiye’nin Dijital Dönüşüm Endeksi” isimli çalışmasına göre, Türkiye genişleyen bir pazar olsa da nüfusa göre bilgisayar kullanımında dünya ortalamasının altında kalıyor. Küresel salgın nedeniyle dünyada özellikle dizüstü bilgisayar satışlarında grafik yükselişe geçti. Türkiye’de bilgisayar kullanımı ve diğer veriler:

Türkiye’de bilgisayar kullanımı: PC kullanımında sonlarda

Günümüzde artık bilgisayarsız bir hayat düşünmek gerçekten de çok zor. Pek çok işin kolaylıkla halledilebildiği bilgisayarlar gelişen teknoloji ile birlikte farklı varyantlarla da karşımıza çıkıyor. Bu noktada dizüstü bilgisayarlar eğitim, iş toplantıları, oyun oynamak gibi birçok aktiviteyi kolaylıkla gerçekleştirmemiz sağlıyor.

Yakın zaman önce en çok tercih edilen dizüstü bilgisayar markasının HP olduğu ortaya çıkmıştı. Dünyada en çok satan dizüstü markası 14.7 milyon adet ile HP olurken, 14.6 milyon ile onu Lenovo takip etmişti. Dördüncü sırada ise Apple yerini almıştı. Bu liste dünyadaki dizüstü bilgisayar tercihlerini ortaya koyuyor. Peki Türkiye’de durum nasıl? TÜBİSAD’ın raporundaki verilerle Türkiye’deki bilgisayar pazarı ve kullanıcı eğilimlerine bakalım:

81 milyonluk bir nüfusu bulunan Türkiye’de bilgisayar pazarı sadece 1.6 milyon gibi bir rakama karşılık geliyor. Maalesef 50 kişiden 1’inde bilgisayar bulunuyor. Bu oran 83 milyonluk nüfusu bulunan Almanya’da 10.7. Yani 8 kişiden 1’inde bilgisayar bulunuyor.  Fransa’nın 67 milyonluk nüfusuna karşılık 7.8 milyonluk bir pazar bulunuyor ve her 8 Fransız’dan 1’i bilgisayar sahibi.

İngiltere, Polonya ve İsrail’in de dahil olduğu bu sıralamada Türkiye sonlarda yer alıyor. Bizim peşimizden gelen 10 milyon nüfusa sahip Yunanistan’da bilgisayar pazar payı 500 bin. Bu da sadece 20 kişiden 1’inin bilgisayara sahip olduğu anlamına geliyor.

2020 yılının üçüncü çeyreğindeki dizüstü bilgisayar verilerine değinmeden geçmeyelim. Bu çeyrekte yaklaşık 63 milyon adet dizüstü bilgisayar satışı gerçekleşmiş. Bu ise pazarın yüzde 34 oranında büyüdüğünü gösteriyor.

En çok satan laptop markası 14.7 milyon adet ile HP olurken, onu 14.6 milyon ile Lenovo takip etti. Diğer markalar ise sırasıyla şu şekilde: Dell 8.5 milyon, Apple 6.0 milyon, Acer 4.9 milyon. Listede bir de Others başlığı altında 13.4 milyonluk bir satış buluyor.

Bilgi ve İletişim Teknolojilerinde ise pazar kırılımı önem taşıyor. Yıllar içinde kullanımların ve tercihlerin değişmesiyle birlikte pazarda önemli bir genişleme gerçekleşti. Bunun yıllara göre rakamsal dağılımı da önemli zira; iletişim teknolojileri 2015 yılından bu yana 55.6’dan milyar TL’den 2019’da 96.6 milyar TL’ye yükselmiş durumda. Bilgi teknolojileri ise 2015 yılında 25.9 milyar TL iken, 2017’de 87.4 milyar TL’ye kadar yükselmiş ancak 2019 yılına 56.61 milyar TL’ye gerilemişti.

Türkiye’nin PC kullanımı ve sektörün büyüklüğü ne durumda?

Peki bunlar ne işimize yarıyor? Öncelikle “Bilgi ve iletişim teknolojilerinin Türkiye ekonomisindeki payı nasıl?” sorusunun cevabını verelim: Türkiye’deki sektör büyüklüğü 26.8 milyar dolar ve sektörün yıllık ihracatı 1.1 milyar dolar civarında. 143 bin kişiye istihdam sağlayan sektörün Gayri Safi Milli Hasıla’ya (GSMH) katkısı yüzde 3.5. Bu da 760 milyon dolara karşılık geliyor.

Bu noktada dünyadaki bilgisayar pazarındaki son veriler Türkiye’deki durumu anlamak için önemli. Dizüstü bilgisayar pazarında karşımıza ikinci sırada çıkan Lenovo, masaüstü satışları eklenince yüzde 23.7 PC pazar payı liderlik tahtına oturuyor.

İlk çeyrek raporunda yüzde 53.2’lük artı, ikinci çeyrekte yüzde 72.3, son çeyrekte ise yüzde 81.3 gibi yüksek bir orana ulaşıyor. 207 milyon adet bilgisayar satışının gerçekleştiğini söylemek mümkün. Yıllık tahmin ise 300 milyon… Bu grafikte dikkat çeken yükselişin nedeni ise tahmin edebileceğiniz gibi koronavirüs salgını. Şirketlerin evden çalışma düzenine geçmesi, öğrencilerin uzaktan eğitim ihtiyacı ve evde geçirilen zamanın artması, bilgisayara olan ihtiyacın bu dönemde artması tesadüf değil.

Bu durum Türkiye’de benzer bir dalgalanmaya neden oldu. TÜBİSAD raporundaki verilere göre, 2017 yılında 2 milyon 4, 2018’de ise yüzde 35’lik bir düşüşle 1 milyon 298 bin, 2019’da 1 milyon 636 bin bilgisayarın satıldığı Türkiye’de 2020’deki artış dikkat çekici. Bu yılın ilk dokuz ayında gerçekleşen satış 2.2 milyonu geçmiş durumda.

Türk insanının bilgisayar tercihinde ise tahmin edileceği gibi dizüstü ağırlıkta. Kullanıcıların yüzde 75’i dizüstü, yüzde 25’i ise masaüstü bilgisayar tercih ediyor.

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası