COVID-19 Brezilya varyantı 2 kat fazla bulaşıcı

COVID-19 Brezilya varyantı, diğerlerinden çok daha fazla bulaşıcı olabilir. P.1 koronavirüs suşu olarak adlandırılan mutant, ilk olarak Brezilya …

COVID-19 Brezilya varyantı 2 kat fazla bulaşıcı

COVID-19 Brezilya varyantı, diğerlerinden çok daha fazla bulaşıcı olabilir. P.1 koronavirüs suşu olarak adlandırılan mutant, ilk olarak Brezilya’nın Amazonas eyaletinin başkenti Manaus’ta görülmüştü. Varyantın şu ana kadar 37 ülkeye bulaştığı biliniyor.

Uluslararası bir araştırma ekibi, Brezilya’nın bazı bölgelerinde ilk kez görülen P.1 koronavirüs varyantının önceki varyantlara göre iki kat daha fazla bulaşıcı olabileceğini gösteren kanıtlar buldu. Bilim insanları, Science dergisinde yayımladıkları makalede, varyantın incelemesini ve kanıtları anlatıyor.

Antikorlar Brezilya varyantını engelleyemiyor

İlk araştırmalar, Brezilya kaynaklı mutantın geçen yılın sonlarında ortaya çıktığını ve Kasım ayında yayılmaya başladığını ileri sürdü. Hızla baskın tür haline gelen varyant, ülkedeki birçok kişiyi enfekte etti. İlk enfeksiyon döneminde, şehirdeki insanların yaklaşık yüzde 70’inin enfekte olduğuna inanılıyordu. Manaus’ta varyant enfeksiyonların artmasının ardından, P.1 varyantı kısa süre sonra Brezilya’ya ve ardından diğer ülkelere yayıldı.

Araştırmacılar, moleküler saat analizi yoluyla, virüsün tanımlanabilir 17 mutasyona sahip olduğunu ve üç dikenli protein mutasyonunun (N501Y, E484K ve K417T), virüsün insan hücrelerine daha sıkı bir şekilde bağlanmasını sağladığını keşfetti. Üstelik, antikorlardan kaçtığına dair kanıtlar bulunan bu varyant bulaşıcılık konusunda endişe verici olarak görülüyor.

COVID-19 Brezilya varyantı önceki suşlardan 2 kat fazla bulaşıyor

Diğer çalışmalarda bilim insanları, virüsün mutasyona uğramasından bu yana yeteneklerinin nasıl değiştiğini belirlemek için simülasyon yaptı. Simülasyonlar, varyantın, virüsün önceki hallerinden 1,7 ila 2,4 kat daha fazla bulaşıcı olduğunu gösterdi. Araştırmacılar, artışın virüsün vücutta daha uzun süre kalmasından mı yoksa viral yükteki artıştan mı kaynaklandığını henüz belirleyemedi.

Bununla birlikte araştırmacılar, yeni varyantın insanları hasta edip etmediğini veya daha ölümcül olup olmadığı hakkında veriye ulaşamadı. Araştırma ekibi, Manaus’taki enfekteler arasında P.1 enfeksiyonundan ölme olasılığının önceki varyantlara göre 1,2 ila 1,9 kat daha fazla olduğunu ileri sürüyor. Araştırmacılar bu noktada bir şeye dikkat çekiyor; bu durumun, şehrin kaldırabileceğinden daha fazla hasta olduğundan mı veya sağlık sistemindeki değişikliklerden mi kaynaklandığı belli değil.

Bilim insanları, P.1 mutantının, önceki suşlardan enfekte olmuş veya aşılanmış kişileri gerçekten enfekte edip etmediğini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç duyuyor.

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası