COVID-19 aşısı bu otonom robotlarla yapılabilecek!

Araştırmacılar, COVID-19 aşılamasında da kullanılabilecek bir otonom aşı robotu geliştirdi. Yaklaşık iki yıldır hayatımızı olumsuz şekilde …

COVID-19 aşısı bu otonom robotlarla yapılabilecek!

Araştırmacılar, COVID-19 aşılamasında da kullanılabilecek bir otonom aşı robotu geliştirdi. Yaklaşık iki yıldır hayatımızı olumsuz şekilde etkileyen koronavirüs pandemisi için bilim insanları yeni teknikler araştırıyor. Bir grup bilim insanı aşı geliştirmeye odaklanırken, bir grup ise pandeminin kaynağını bulmaya çalışıyor. Ancak farklı alanlarda pandemi çalışmalarına katkı sağlamak isteyenler de var. Örneğin, Kanada’daki iki araştırmacı, yeni bir çalışmaya imza attı. İşte araştırmacıların geliştirdiği iğnesiz aşılama yapan cihaz…

Aşı robotu farklı bir teknik kullanıyor

Waterloo Üniversitesindeki (Kanada) Cobionix girişimi, ‘Cobi‘ isimli yeni cihazını tanıttı. Bu yeni robot, otonom ve iğnesiz bir şekilde aşılama yapıyor. Araştırma ekibi, kas içi enjeksiyonu başarıyla gerçekleştiren ilk robot olduğunu iddia etti. Üstelik robot bunu, deri altı iğne kullanmadan yapıyor.


(Foto: Waterloo Üniversitesi)

COVID-19 aşısı da yapabilecek olan robot, iğne yerine derideki insan saçı genişliğindeki bir açıklıktan yüksek basınçlı serum geçiriyor. Bu robota aşı yaptırmak isteyen insanlar ilk önce çevrim içi olarak randevu alıyor. Ardından dokunmatik ekran arayüzündeki bir kameraya kimlik belgesi gösteriyorlar.

Bu aşı robotu, LIDAR sensörleri kullanıyor. LIDAR, otonom araçların yolları haritalamak için kullandığı teknolojinin altyapısıdır. Cobi de bu teknoloji sayesinde kişinin vücudunun bir modelini oluşturuyor. Yapay zeka tabanlı yazılım, enjeksiyon için en uygun yeri belirliyor.

Cihaz, Cobionix’in kurucu ortağı ve CEO’su Tim Lasswell ve ortağı Nima Zamani tarafından geliştirildi. Nima Zamani, “Cobi gibi otonom çözümler sağlık çalışanlarını koruyabilir. Ayrıca sağlık maliyetlerini de azaltabilir.” dedi. İlerleyen yıllarda robotun, sağlık çalışanlarına sınırlı erişimi olan uzak bölgelerdeki toplulukların aşılanmasına yardımcı olması bekleniyor. Bu arada Lasswell, Cobi’nin ticari kullanıma hazır hale gelmesinin yaklaşık iki yıl süreceğini söyledi.

Ayrıca bu tür çalışmaların da pandemide artış gösterdiğini belirtelim. Örneğin, Kahire yakınlarındaki bir hastanede Cira-03 isimli bir robot çalışıyor. İnsan benzeri bir yüze ve kollara sahip bu robot, koronavirüs testleri yapıyor ve hastalara maske takmalarını hatırlatıyor. Ayrıca Boston Dynamics’in robot köpeği Spot ise yeni özelliklerle birlikte, artık COVID-19 semptomlarını iki metre öteden tespit ediyor.

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası