Biyolojik olarak parçalanabilen devre!

Giderek artan e-atık sorununa çözüm arayan araştırmacılar, biyolojik olarak parçalanabilen devreler geliştiriyor. Selüloz devreleri parçalamak için sadece sirke yeterli olacak!

Biyolojik olarak parçalanabilen devre!

Tarih boyunca insanların seyrini değiştiren anları sıralayacak olsak; birçok kişi bilgisayar ve interneti ilk iki sıraya yazacaktır. Ancak bilgi çağına ulaşmamızı sağlayan bu Teknolojiler beraberinde e-atık sorununu da getiriyor. Dünya çapında her yıl 50 milyon ton e-atık üretiliyor. Sadece ABD’de elden çıkarılan elektronik ürünler 60 milyon dolar değerinde altın/gümüş içeriyor.

Çözüm: parçalanabilen devreler

E-atık miktarındaki endişe verici artış nedeniyle yeni geri dönüşüm yöntemleri üzerine çalışılmaktadır. Stanford ve Kaliforniya Üniversitesi bilim insanları, devreleri biyolojik olarak parçalanabilir hale getirdiklerinde e-atık sorunu çözümüne yardımcı olacağını düşünüyor.

Selülozdan yapılıyor!

Bitki elyaflarında bulunan selüloz, demir bazlı elektrotlar kullanılarak  karbon bazlı bileşiklerle birlikte yarı iletken yapısına formüle edilecek. Devre işlemini tamamladığında ise tek yapmak gereken sirke eklemek olacak. Böylelikle, zayıf bir asit kullanarak e-atık oluşumunun önüne geçilecek.

Bu devreler, henüz yeteri kadar düşük maliyetli olmasa da sadece 3-4 yıl içinde ticari olarak kullanılabilir düzeye gelecek.

 

Kaynak adres : https://www.shiftdelete.net/biyolojik-olarak-parcalanabilen-devre-gelistirildi-82645

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası