Betelgeuse ile ilgili bilgiler güncellendi

Orion takımyıldızında yer alan kırmızı süperdev Betelgeuse ile ilgili yeni bilgiler ortaya atıldı. Yapılan araştırmalar sonucu ortaya atılan …

Betelgeuse ile ilgili bilgiler güncellendi

Orion takımyıldızında yer alan kırmızı süperdev Betelgeuse ile ilgili yeni bilgiler ortaya atıldı. Yapılan araştırmalar sonucu ortaya atılan iddialara göre süperdev, sanıldığı kadar büyük ya da uzak değil. Yine de bu iddialar onun varlığını bir süpernova patlamasıyla sona erdireceği ve bunun da yakın bir gelecekte olacağı gerçeğini değiştirmiyor.

Betelgeuse sandığımız kadar ihtişamlı değilmiş

Kırmızı bir süperdev olan Betelgeuse, bizim güneşimizle kıyaslandığında evrende devasa bir alan kaplıyor. Ancak The Astrophysical Journal’da yayınlanan bir araştırma, yıldızın kütlesi ve mesafesi hakkında yapılan yeni hesaplamaları ortaya koyuyor ve bize süpernovaya ne zaman ulaşabileceği hakkında bilgiler sunuyor. 

Geçtiğimiz sene yıldızın belirgin bir şekilde sönmesinin ardından patlamanın ne zaman gerçekleşeceğine dair spekülasyonlar ortaya atılmıştı. Ancak daha sonra yapılan gözlemler ile bu kararmanın Dünya’nın önünden geçen devasa bir enkaz bulutundan kaynaklandığı belirtilmişti. Konuyla ilgili Australia National University’den Meridith Joyce,Betelgeuse normalde gökyüzündeki en parlak yıldızlardan biridir, ancak 2019’un sonlarında yıldızın parlaklığında azalma gözlemledik. Bu da patlamak üzere olabileceği spekülasyonlarını ortaya koydu. Ancak yaptığımız araştırmalar, bize farklı bir sonuç sundu” ifadelerini kullandı.

Ayrıca bilim insanları Betelgeuse yıldızının yaşam döngüsünde hangi aşamada olduğunu anlamak için bazı testler uyguladı. Sonuç olarak ise yıldızın yakın zamanda süpernovaya dönüşme imkanının bulunmadığı ve o aşamaya gelmesi için yaklaşık ortalama 100 bin yıl gerektiği belirtildi.

Çalışma aynı zamanda yıldızın büyüklüğü hakkındaki bildiklerimizi de sarsıyor. Betelgeuse’un muamma olan gerçek boyutunun Jüpiter’in yörüngesinden daha fazla yer kaplama olasılığı bulunduğunu öne sürüyor. Ayrıca araştırmacılar, yeniden boyutlandırmayla Dünya’ya uzaklığını da ölçme imkanı buldu. Yıldızı 530 ışık yılı daha yakın bir konuma yerleştiren bilim insanları bunun bilinenden yüzde 25 daha yakın olduğunu kaydetti. Ancak her ne kadar mesafe yakınlaşsa da olası Dünya hala olası patlamadan etkilenmeyecek kadar uzak bir mesafede.

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası