AMD vs Intel rekabeti ne durumda? Silikon savaşları

AMD’nin 8 Ekim’de yeni işlemcilerini tanıtması ile birlikte, silikon pazarındaki rekabet de artmış durumda. Bu durum özellikle tüketicilerin …

AMD vs Intel rekabeti ne durumda? Silikon savaşları

AMD’nin 8 Ekim’de yeni işlemcilerini tanıtması ile birlikte, silikon pazarındaki rekabet de artmış durumda. Bu durum özellikle tüketicilerin işine yararken, Intel’de bu süreçten bazı dersler çıkarmış durumda. Peki Ryzen 5000 serisi sonrası AMD vs Intel rekabeti ne durumda? Intel’i 2021 yılında neler bekliyor? AMD’nin bir sonraki hareketi ne olacak? Gelin hep beraber, bu konulara detaylıca bakalım.

Ekran kartı piyasasını da merak ediyorsanız, sizler için hazırladığımız AMD vs NVIDIA rekabetini konu alan içeriğimize de bakabilirsiniz.

AMD vs Intel rekabeti hangi noktada? Silikonlar çarpışıyor

Özellikle 8. nesil işlemcilere kadar pek bir gelişim göstermeyen Intel, AMD’nin de pazara iddialı bir şekilde giriş yapmasının ardından hızını artırmıştı. 10. nesil işlemciler ile durumu bir nebze toplayan Intel, Ryzen 5000 sebebiyle bir müddet daha kayıp yaşayabilir. Üstelik AMD, yeni ekran kartları ile birlikte Ryzen 5000 – X570 / B550 kombinasyonu kullanıldığında performansı artıran Smart Access Memory özelliğini de sunmuştu.

AMD’nin piyasaya girmesi ile 8, 12 hatta 16 çekirdekli işlemciler de son kullanıcılar için ulaşılabilir donanımlar haline geldi. Intel ise bu durumda biraz geç cevap verse de 10. nesil işlemcilerde çekirdek ve izlek sayısında artışa gitmeyi bildi ve fiyatlarda da bir miktar indirim yaptı. Dilerseniz, daha fazla uzatmadan AMD vs Intel rekabeti konumuza geçelim.

Mimari farklar

Zen 3 mimarisine geçiş yapan AMD, 7 nm üretim sürecinde kalmış olsa da tekli çekirdekte oldukça büyük bir performans artışı yaşadı. Normal şartlarda AMD, Intel’i tekli çekirdekte zorlasa da hiçbir zaman geçememişti. Ancak Ryzen 5000 serisi ile bu durum tersine döndü ve tekli çekirdek tacı, Core i9-10900K’dan Ryzen 9 5950X‘e geçti. Zen 3 mimarisinde önbellekleri ve çekirdekleri bir araya toplamayı başaran AMD, böylece işlemcinin içerisindeki iletişimi çok daha hızlı hale getirdi.

Intel ise maalesef 14 nm‘de takılı kalmış durumda. 12. nesil Alder Lake işlemcilerle birlikte 10 nm SuperFin üretimine geçilecek olsa da 2021’in başında tanıtılacak 11. nesil Rocket Lake işlemciler de 14 nm üretimden geçecek. 10. nesilde çekirdek ve izlek sayısını da artıran Intel’in, pratikte bu mimari üzerine koyacağı pek bir şey kalmamış gibi. Peki gerçekten öyle mi?

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası