24 bin yıllık canlı yeniden hayata döndü

Rotifer adlı küçük mikroskobik canlı 24 bin yıl önce permafrostta dondu. Bilim insanları, bu solucan benzeri hayvanı canlandırmayı başardı …

24 bin yıllık canlı yeniden hayata döndü

Rotifer adlı küçük mikroskobik canlı 24 bin yıl önce permafrostta dondu. Bilim insanları, bu solucan benzeri hayvanı canlandırmayı başardı! Yeni çalışma tam anlamıyla bir rekor değil. Daha önce bilim insanları 30 bin yıllık nematod solucanlarını canlandırdıklarını iddia etmişti. Ancak hiçbir rotiferin bu kadar uzun süre dayandığı bilinmiyordu.

Mikroskobik canlı kendini klonladı

Rusya’daki Pushchino Bilimsel Araştırmalar Merkezinden Stas Malavin, çalışmaya ilişkin konuştu. Malavin, “Bakteri gibi basit organizmalar genellikle permafrostta binlerce yıl hayatta kalır. Ancak bu, sinir sistemi, beyni ve her şeyi olan bir hayvan.” dedi.

Malavin ve ekibi, 2015’te Sibirya’daki Alazeya nehri yakınında permafrost delerek çalışmaya başladı. Çeyrek milimetreden daha kısa, solucan benzeri bir canlıyı, tek bir rotiferi buldular. Araştırmacılar canlı türünü ısıtıp ona yemek verince solucan aktifleşti.

Bdelloid rotifer kısa süre sonra çoğaldı. Çünkü bu tür cinsel partnere ihtiyaç duymadan kendini klonlayabiliyor. Malavin, canlının yeni bir tür olduğunu ileri sürdü. Ekip, rotiferin genomunu sıraladı. Adineta vaga adlı bir türe benzediğini keşfettiler.

Araştırmacılar, rotiferin organik kalıntılarını tarihlendirmek için hızlandırıcı kütle spektrometrisini kullandı. Organik kalıntıların yaşları 23,960 ile 24,485 arasındaydı.

Malavin’e göre rotiferlerin bu özelliklerinin kaynağı belirsiz. Üstelik rotiferlerin veya diğer donmaya dayanıklı canlı türlerinin permafrostta ne kadar süre dayanabileceği de belirsiz.

Malavin, metabolizmalarının tamamen durmasına veya aşırı derecede yavaşlamasına bağlı olacağını söylüyor. Teorik olarak durursa, 24 bin yıldan çok daha uzun süre hayatta kalabilir. Ancak metabolizmaları sadece yavaşlarsa, eninde sonunda devam etmek için bir enerji kaynağına ihtiyaçları olacaktır.

Çalışmayı, Current Biology‘de yayımladılar.

Kaynak: Shiftdelete

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası