2017 Nobel Tıp Ödülü sirkadiyen ritm kontrol mekanizmasına verildi

2017 Nobel Tıp Ödülü sahibini buldu. Merakla beklenen 2017 Nobel Tıp Ödülü Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ve Michael W. Young’a verildi.

2017 Nobel Tıp Ödülü sirkadiyen ritm kontrol mekanizmasına verildi

2017 Nobel Tıp Ödülü sahibini buldu. Merakla beklenen 2017 Nobel Tıp Ödülü, sirakidyen ritmi kontrol mekanizmalarını keşfeden ABD’Lİ bilim insanları Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ve Michael W. Young’a verildi.

2017 Nobel Tıp Ödülü sirkadiyen ritmi kontrolcülerine verildi

1980’li yıllardaki çalışmaları nedeniyle Canlı organizmalarda sirkadyen ritimde rol oynayan genlerin keşfedilmesine sağlayan Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash ve Michael W. Young’a verildi. Daha önce yapılan araştırmalarda, organizasyonun günlük döngülerini düzenlemekten sorumlu olan gen tespit edilmişti. Ancak Hall, Rosbash ve Young, biyolojik saatlerimizin nasıl çalıştığını açıklıyor.

2017 Nobel Tıp Ödülü: PER,TIM, DBT

Meyve sineklerini inceleyen ekip, periyodun bir gecede biriken ve gün boyunca kademeli olarak düşen PER olarak adlandırılan bir proteini kodladığını tespit etti. Bir hücredeki PER seviyesi ne kadar yüksek olursa, o kadar az üretilecek. Böylece PER’in gün boyunca kendi düzeylerini düzenlemesine izin veren bir engelleyici geri besleme döngüsü oluşur.

Araştırmacılar tarafından daha sonraki çalışmalar, döngüde anahtar rol oynayan diğer genleri ortaya çıkardı. “Zamansız” olarak adlandırılan ikinci bir saat geni, PER’ye bağlanan TIM adı verilen bir protein için kodlanmıştır. İkili, daha fazla PER proteini üretimini yavaşlatan dönem geninin aktivitesini engelliyor. Son olarak, “çift-zamanlı” olarak adlandırılan üçüncü bir gen, PER birikimlerini geciktiren ve sirkadiyen ritmi ile 24 saatlik döngüye senkronize eden protein DBT’yi kodluyor.

 

Kaynak adres : https://shiftdelete.net/2017-nobel-tip-odulu-sahibini-buldu

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ
kamera sistemleri güvenlik kamerası